Teknoloji

Telefonun İcadı ve Graham Bell

Telefonun İcadı

Telefonun icadı ile başlayan gelişmeleri ve Graham Bell’in hikayesini öğrenmek için yazımıza buyrun…

İcadın Gelişimi ve Telgraf Dönemleri

21. yüzyılın sonlarına doğru, Morse telgrafı, dünyanın tamamında kuralları ve uzmanları ile örgütlenmiş bir şekilde hem kamu hem de özel sektörde hizmet eder duruma ulaşmıştı. Bu dönemde telgraf geliştiricileri iki konuya odaklanmışlardı; İlki Morse alfabesini bir kenara bırakarak kendi dilleri ile iletişim kurmak, ikincisi de masrafları karşılayacak şekilde azami hızda iletişim kurmak.

İlk sorunu kenara bırakırsak, ikinci sorun için İngiliz Davit Hughes 1855 yılında alfabelerin harflerine eşgüdümlü olabilecek bir klavye tasarısı hazırladı. Fakat sorunu gerçekten kökünden halledecek gelişmeyi, bir teknisyen olan Emile Baudot 1874 yılında buldu. Basit olarak Morse makinelerini birleştirmek ile ortaya çıkan bu düşünce sayesinde, yazılı bir telgraf meydana geldi. Ayrıca birden fazla mesajı da göndermek mümkün hale geldi.

İlk Ses Titreşimlerinin Gönderilmesi

Tarih sonrasında sesin titreşimlerinin gönderilebileceği makine ile ilgili çalışmalara konu oldu. Philipp Reiss, makinesinde sesin titrediği bir zardı, bu titremeler ile oluşacak elektiriğin devresini kapatmaktaydı. Reiss’in çalışmaları uluslararası arenada çok ses getirmedi. Fakat bu konuda dönemin uzmanı sayılabilecek Amerikalı bir profesöre iletildi. Diksiyon profesörü olan kişinin oğlu ise Graham Bell idi. Graham Bell tıpkı babası gibi konuşma bozuklukları ve dilsiz ya da sağırların iletişimleri ile ilgilenmişti.

Graham Bell’in İcadı

Graham Bell çalışmalarına devam ederken mesleki aşkı onun eşini, ailesini ve arkadaşlarını da belirliyordu. Eşi bir sağırdı, yanında olan çalışanların çoğunda konuşma bozuklukları gözlemleniyordu. Bu dönemlerde diyapazonun yerine mıknatıslı maden parçaları ile ile titreşim araçları kurmaya çalışıyordu. Kuru bir ses çıkarttı ve bu sesin elektromıknatısa gidip yapıştığını gözlemledi. Bu onun çalışmalarını ve hayatını değiştiren andı. Maden parçalarını çıkartarak yerine titreşime göre direncinde farklılık gösterebilecek bir zar koydu. Sonra çalışma odasından, asistanına bu alet aracılığı ile seslendi “Bay Watson, gelin! Size ihtiyacım var…”. O günü Graham Bell anlatırken, Watson’un ne kadar korkak ve şaşırarak odaya girdiğini anlatıyordu.

Aygıt, teriode çok kaliteli ve oldukça iyiydi. Ancak pratikte büyük aksaklıkları vardı. 1876 yılında Edison telefona verici ile bir pil monte ederek gücünü geliştirdi. 1878 yılında ise Hugnes mikrofonu buldu. Mikrofon sayesinde zarların titreşiminden elde edilecek sesi yükseltmek ve arttırmak mümkünleşti.

Bu dönemi izleyen yıllarda; Graham Bell, bir çok teklifi reddederek kendi telefon şirketini kurdu. Bell adı ile kurulan şirket, Graham Bell hayata gözlerini yumduğu sırada 17 milyon aboneye ulaşmıştı ve şirket Graham Bell’e olan saygısından bir dakika boyunca bütün iletişim hatlarını durdurmuşlardı. Benzer icatlar ve davalar ile bir çok olaya gebe olan bu dönemde, açılan bütün davalar Graham Bell’in lehinde sonlanmıştı.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir