SağlıkNe, Ne Değildir?

Otizm Nedir? Otizm Tedavisi

Otizm Nedir? Otizm Tedavisi

Çocukluk dönemlerinde ortaya çıkan ve görülen kişilerde hayatları boyunca devam eden otizm nedir? En net ifadeyle sosyal iletişim eksikliği ve sürekliliği olan davranışlara karşı eğilimli olma durumu yaratan bir hastalıktır. Genelde çocuklar üç yaşına gelmeden ortaya çıkar. Hastaların çoğunda ortaya çıkma nedeni ise kalıtımsal sebeplerdir. Her bin çocuktan ikisinde gözükmektedir. Nörolojik etkileri hakkında tam bir tanı daha bulunamamıştır. Otistik çocukların, gelişimini tamamladıktan sonra kendilerine bakabilme yetileri sadece %2’dir.

Otistik Nedir?

Otizm hastalarına verilen isim otistiktir. Otistik hastaların, bu durum ile ilgili kurdukları Otistik Kültür adı altında bir dayanışma ortamları bulunmaktadır. Otistik Kültür, otizm ile yaşamanın zor kısımlarına karşı mücadele konusunda hastalara ve hasta yakınlarına bir çok kolaylık göstermiştir. Bir hastalık olarak değil, farklı bir durum olarak nitelendirirler.

Otizmli çocuklar için mücadele eden Tohum Otizm Vakfı hakkında detaylara ve vakfın hizmetlerine buradan ulaşabilirsiniz.

Otizm Belirtileri

Otizm Belirtileri
Otizm Belirtileri

Otizm belirtileri çok küçük yaştan itibaren kendini göstermektedir. Bunda birden fazla etkenin eşgüdümlü gözükmesi gerekmektedir. Bunlar arasında en bilinenleri;

  • Eşyaları sıralı şekilde yerleştirmek.
  • Karşısında olan kişinin konuşmalarını tekrarlamak.
  • Sosyal iletişim ve etkileşim kurmakta zorluk yaşamak.
  • Sürekliliği olan şeylere karşı gözlem duygusu (Çamaşır makinesini izlemek gibi)
  • Sessiz kalma ve sadece çok yakın olan kişiler ile iletişim kurma (Güven problemleri)

Otizm Nedenleri

Otizm nedenleri doğrudan bilinmemek ile birlikte, kalıtımsal ve doğum sırasında yaşanan problemlerden kaynaklandığı düşünülmektedir. Nörolojik olarak otizmin sebeplerine bakıldığında, tam olarak bir cevap daha bulunamamıştır.

Otizm Tedavisi

Otizm Tedavisi
Otizm Tedavisi

Otizm ile mücadele etmek zannedildiği kadar zor işleyen bir süreç değildir. Erken tanı yapılması bu konuda çok büyük bir öneme sahiptir. Tanı sürecinden sonra, sosyal terapiler ve bireyin topluma kazandırılması için kimlik yükleme çalışmaları yapılmaktadır. Otistik bireylerde, yüksek zeka ya da düşük zeka gözlemlenebilir. Doktor bu durumlara göre hastalığa karşı bir tedavi süreci hazırlar ve görsel, işitsel ve kinestetik bir tedavi süreci hazırlar.

Otizm Testi

Öncelikle çocuğunuzun sizin sesinize ya da davranışlarına tepki verme nedeninin sadece zihinsel bir rahatsızlıktan kaynaklanamayacağını bilmeniz gerekiyor. Kulaklarında ya da gözünde olan bir problemden ötürü de bu şekilde davranışlar sergiliyor olabilir. Eğer böyle bir durumdan şüpheniz var ise doğrudan en yakın sağlık kuruluşuna giderek, konu hakkında daha detaylı bilgi almanızı tavsiye etmekteyiz.

Tüm çocuk hastalıklarına karşı alınabilecek önlemleri öğrenmek için Çocuk Hastalıklarına Karşı Alınacak Önlemler yazımıza göz atabilirsiniz.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir