Teknoloji

Teknolojinin Zararlı Tarafları ve Çevre Kirliliği

Teknoloji Bağımlılığı

Teknoloji, insan hayatını kolaylaştırabilecek bütün araç ve zihinsel gelişimler için kullanılan genel bir terimdir. Teknolojinin gelişimi tabii ki de her daim insanın doğrudan yararına sonuçlanmıyor. Sanayi devriminin ardından insan gücü ihtiyacı kısıtlanmış, günümüzde ise gündelik ilişkilerimiz tamamen bilgisayar bazlı bir sisteme dönüşmüştür.

Teknolojinin Zararları

Teknolojinin temel olarak faydalarını sıralamak ile bitiremeyiz. Buna basit bir örnek ise; Hepimizin hayatında birincil önceliğe sahip cep telefonlarıdır. Cep telefonlarımız aracılığı ile fotoğraf çekebilir, farklı bir kıtada olan biri ile görüntülü konuşabilir, yazı yazabilir ya da para kazanabilirsiniz. Bu örnekler çoğalabilir, ancak teknolojinin bilinen ve bilinmeyen bir çok zararı vardır. Daha önce hakkında yazdığım gibi Telefon Bağımlılığı, günümüzde özellikle 25 yaş altı kişilerde en sık gözlenen bağımlılık türlerinden biri. Bu tür bağımlılıkları arttırmak mümkündür, akla gelen ilk örnekler; Bilgisayar bağımlılığı, çevre kirliliği, küresel ısınma, insan gücünün makine gücüne dönüşmesi gibi.

Teknoloji Bağımlılığından Nasıl Kurtulur
Telefon bağımlılığı, günümüzde en sık karşılaşılan sorunlardan biridir.

Teknolojinin Zararlarından Nasıl Kurtuluruz?

Teknolojinin yarattığı zararlardan kısa vadede kurtulmamız maalesef mümkün değildir. Bunun en önemli sebebi, bizim ortaya çıkarttığımız durum bir günde yapılmadı. Tedavi ve zararlarından kurtulmamız için de minimum teknoloji için ayırdığımız zaman kadar bu duruma zaman ayırmalıyız. Buna örnek olarak da Küresel Isınmaya Karşı Nasıl Önlem Alırız sorusuna yanıt vererek başlamalıyız.

Kişisel olarak da kendimizi ve sorumluluklarımızı iyi tartarak daha çok insan etkileşimi başta olmak üzere bu çalışmalara başlayabilirsiniz. Sonrasında ise hayatınızda olan teknolojilerin ihtiyaçlarını sorgulamalısınız. Bu şekilde kendinizi ve hayatınızı toplum başta olmak üzere ailenize ve sevdiklerinize karşı daha iyi ifade edebilir ve sorumluluklarınızı daha iyi şekilde yerine getirebilirsiniz.

Teknoloji Olmadan Yaşamak Mümkün mü?

Hayatımızda bilgisayar olmadan, telefon olmadan, çevreye ve size zarar verebilecek ihtiyaçlarınız olmadan çok daha faydalı bir şekilde yaşamanız aslında mümkün. Çünkü elektronik anlamda hayatımızda olan bütün cihazlar az da olsa radyasyon yaymaktadır. Bunun da kişiden kişiye etkileri değişebilir.

Kullandığımız arabanın çevreye yaydığı karbondioksit miktarını biliyor musunuz? Bu tür küçük ayrıntılar ile gelecekteki nesillere çok daha iyi bir dünya bırakmanız mümkün.

Teknolojisiz bir dünyanın mümkünlüğü hakkında detayları öğrenmek için Aytekin İşman tarafından hazırlanan Teknolojinin Felsefi Temelleri yazısını inceleyebilirsiniz.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir